tiistai 22. tammikuuta 2013

Flunssan ennaltaehkäisy

Vielä hieman flunssasta - yksi jos toinenkin asiakas kun tuntuu nyt niiskuttavan nuhanenäisenä vastaanotolla... 

Tehokkain tapa ehkäistä flunssaa ja influenssaa on pitää huolta kehon ja mielen hyvinvoinnista. Virukset itsessäänhän eivät aiheuta sairastumista vaan huonossa kunnossa oleva elimistö, josta virus saa otteen. Alla olevia ohjeita noudattamalla voit vahvistaa ja ylläpitää vastuskykyistä immuunipuolustusta, jolloin sairastumisriski pienenee. Toisaalta, jos sairastut, selviät todennäköisesti lievemmillä oireilla, vältyt komplikaatioilta ja paranet nopeammin.  

- Pidä huolta suoliston bakteeritasapainosta, sillä suolisto vastaa suurelta osin immuunipuolustuksestasi. Suolistossa on enemmän bakteereja kuin ihmisessä on soluja, joten terveyttä edistävien hyvien bakteerien määrästä ja hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta. Parhaiten huolehdit hyvien bakteerien elinvoimaisuudesta välttämällä sokeria, sillä sokeri on mainio kasvualusta taudinaiheuttajille. Myös prosessoidut elintarvikkeet ja valkoinen vilja kannattaa jättää kaupan hyllylle. Suosi sen sijaan fermentoituja ruoka-aineita kuten hapankaalia, jotka sisältävät luontaisesti paljon maitohappobakteereita. Myös pähkinät, avokado, oliiviöljy ja kookosöljy tekevät hyvää kehollesi. Lisäravinteiden muodossa nautitut probiootit ovat hyvä lisä flunssakauden aikana. Luontaistuotekaupoissa myytävät Probiootti+ ja DDS+ ovat hyviä probioottivalmisteita.      
  
- Muista riittävä D3-vitamiinin saanti, sillä se on tehokkaimpia keinoja estää kaikenlaiset infektiot, flunssa mukaan lukien. D-vitamiinitason tulisi olla 50-70 ng/ml, mikä useilla suomalaisilla valitettavasti alittuu. Voit tarkistuttaa D-vitamiinitasosi terveyskeskuksessa.

- Vältä valkoista sokeria ja viljaa sekä prosessoituja ruokia. Sokeri heikentää immuunivasteesi laatua lähes välittömästi, joten sokerin välttäminen on tärkeimpiä keinoja virusten ja muiden taudinaiheuttajien torjunnassa. Lisäksi sokeri toimii mainiona kasvualustana bakteereille ja muille taudinaiheuttajille. On hyvä muistaa, että piilosokeria löytyy paljon lukuisista valmisteista, mm. ketsupista ja tuoremehuista. Nyrkkisääntönä on hyvä muistaa, että sokeri on vältettävä aine nro 1 silloin kun olet sairaana.

- Huolehdi riittävästä Omega-3 rasvahappojen saannista. Omega-3:a saat rasvaisista kaloista mutta myös laadukkaista kala- ja krilliöljyistä sekä kasvipohjaisesta Udo's Oil'ista. On tärkeää myös välttää liiallista Omega-6:n saantia, koska se liiallisesti saatuna altistaa elimistöä mm. tulehduksille. Transrasvat ja prosessoidut ruoat kannattaa kiertää kaukaa. 

- Lepää riittävästi, sillä väsyneen kehon on vaikea pitää yllä riittävää immuunipuolustusta. Jos kärsit nukkumisvaikeuksista, kannattaa lukea Dr Mercolan artikkeli Guide to a Good Night's Sleep.  

- Vältä stressiä, sillä myös se - etenkin kroonistuessaan - heikentää kehosi immuunipuolustusta. Etsi keinoja, joilla saat mielesi rauhoittumaan ja kehosi rentoutumaan. Mm. jooga, mindfullness ja EFT ovat tehokkaita stressin lievittäjiä. 

- Liiku säännöllisesti. Liikunta tehostaa verenkiertoa ja veren virtausta kehossa. Samalla myös immuunijärjestelmän verenkierto lisääntyy, jolloin sillä on paremmat mahdollisuudet löytää taudinaiheuttaja ennen sairauden leviämistä. Vältä kuitenkin raskasta liikuntaa, jos sairastut, ja anna itsellesi aikaa parantua, ennen kuin palaat taas liikunnan pariin. Näin vältät mahdollisen oireiden pitkittymisen ja riskin saada vakavampia komplikaatioita kuten sydänlihastulehdus.

- Pese kädet saippualla ja vedellä aina tullessasi ulkoa sisään sekä ennen ruokailua. Saippuan ja veden on todettu hävittävän pöpöt desinfiointiaineita tehokkaammin. Pese kädet myös nenän niistämisen jälkeen, ja yski ja aivasta nenäliinaan tai hihaan, näin vältät levittämästä mahdollista flunssaa eteenpäin. Vältä silmien ja nenän hankaamista, sillä flunssa tarttuu tehokkaimmin limakalvojen ja silmien kautta.

- Käytä luonnon "antibiootteja" kuten valkosipulia ja oreganoa. Ne toimivat kuin laajakirjoiset antibiootit bakteereja ja viruksia vastaan, mutteivät saa aikaan vastustuskykyisiä bakteeri- ja viruskantoja! ;)  
Itse otan flunssa-aikaan ennaltaehkäisevästi vahvistavan kuurin  Basilika- tai Pakurikääpä-uutetta

- Flunssa-aikana ennaltaehkäisevästi päivittäin: 15-20 tippaa auringonhattu-uutetta (Echinaforce, Echinacea tms.) lasilliseen vettä kerran päivässä. Tämä tosiaan ennaltaehkäisevästi. Jo tarttuneeseen flunssaan ei enää merkittävästi tuo apua. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti